Az értékesítés buktatói

2021. jan. 13.Egyéb0 hozzászólás

Ha nem megy az értékesítés…

Kezdjük azzal, hogy kit és mit értünk értékesítés és értékesítő alatt? Nem írok most semmi újat: akik terméket árulnak vagy szolgáltatást nyújtanak. Foglalkozzunk ezzel egy cég égisze alatt akár egy csapat tagjaként, vagy legyen saját vállalkozásunk. Lehetünk ingatlanosok, pénzügyi tanácsadók, ügyvédek, coachok, lakberendezők, személyi edzők és sorolhatnánk még oldalakon keresztül.

Szakmai szempontból mindent megteszünk azért, hogy jó értékesítők legyünk, felkészültek vagyunk. Részt vettünk tréningeken, ahol megtanították nekünk, mire érdemes figyelni, mit érdemes azért csinálni, hogy jók legyünk és jól értékesítsünk. Lexikális tudásunk megvan.

Mi miatt nem működhet?

A saját belső korlátaink, blokkjaink miatt. Tudjuk, hogy mit lenne érdemes csinálni, mégsem tesszük. Megtaláljuk a saját legjobb kifogásainkat és önigazolásokat, hogy mit miért nem lehet. Mi miért nem működik. Miközben érdemes lenne picit ránézni a mögöttes dolgokra. A szakmai részét meghagyom, hogy a tőlem okosabbaktól tanuljátok meg (marketingesek, értékesítéssel foglalkozó trénerek stb.) Amiben én coachként tudok segíteni és ami miatt sokan keresnek meg értékesítési területről, mely alatt értsd a fent említett és nem említett szakmákat, hivatásokat.

  • Halogatás. Nincs kedvem telefonálni, elindulni, elkezdeni a feladatot. Mi állhat e mögött: önbizalomhiány, nem vagyok képes megcsinálni gondolatok. Amikor azt mondom, hogy nincs kedvem valójában félek belekezdeni?
  • Motiválatlanság: Összefügghet azzal, hogy nem látjuk az elért eredményeket, türelmetlenek vagyunk magunkkal és a beérési folyamattal. Leterheltek vagyunk, mert nem tudunk delegálni, segítséget kérni.
  • Elbeszélünk egymás mellett az ügyfelekkel, mert nem kommunikálunk egyértelműen és ezt észre sem vesszük.
  • Kicsúszik a folyamat irányítása a kezünk közül, mert nem látjuk, hogy mi vagyunk a szakemberek, az „ügy urai” akik a keretet adják.
  • Nem merjük megmutatni magunkat, félünk mások felé nyitni elgáncsolva magunkat, hogy új ismeretségekre tegyünk szert és potenciális vevőket ismerjünk meg. Nem merünk névjegykártyát átadni, rendezvényre elmenni. 
  • Tudjuk, hogy érdemes lenne megjelenni az online térbe, de nem merünk. Félünk posztolni, félünk megmutatni magunkat és félünk attól, hogy mit gondolnak mások.
  • Nem tudunk magabiztosan értékesíteni, alul pozícionáljuk magunkat másokhoz képest. A termékben, a szolgáltatásban nem bízunk, vagy saját magunkban?
  • Nem tudjuk elég rugalmasan kezelni az eseményeket, embereket. Görcsösen ragaszkodunk a terveinkhez, frusztráltak vagyunk, szorongunk emiatt. Lazábbak szeretnénk lenni.
  • Nem tudunk nemet mondani, pedig tudjuk, hogy érdemes lenne.

Rengeteg téma, ami összefügg az értékesítéssel és veled. Itt nem az értékesítés csinját-binját tanuljuk meg, hisz azt más megtanítja neked, ismerek ehhez profi szakembereket (jó szívvel tudok ajánlani, keress nyugodtan). Itt veled foglalkozunk, hogy neked milyen blokkjaid vannak, milyen magatartásmintákat működtetsz amelyek mégse működnek, milyen negatív belső monológgal állítod meg magad és mit tehetsz ehelyett. Miben segít, ha az önbizalmad erősíted és úgy állsz bele az értékesítésbe.

Miért fontos ez?

Hogy ne gáncsold el önmagad és ne öngólokat rúgj.  Az említett témák mind valósak. Van amit én magam is átéltem és amin mai napig folyamatosan dolgozom. A coaching üléseken mindegyik téma előjön valakivel. Miért osztom ezt meg veled? Hogy tudd, nem vagy egyedül. Ezek a félelmek, kétségek, negatív gondolatok szinte mindenkiben munkálkodnak csak más szinten, más mértékben. Nem beszélünk róla.

Aki foglalkozik ezekkel, aki szelídíti könnyebben veszi a mindennapi kihívásokat.

Fektess magadba, magadért. Mert nem pozíciókkal ,hanem emberekkel építünk kapcsolatot és első benyomásra nincs második esély.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest