Életünk szereplői erőt adnak, vagy épp gátolnak?

2021. márc. 24.Egyéb0 hozzászólás

Vigyázz, mert elcsépelt, közhelyes, vagy annak tűnő gondolatokat olvashatsz. Mégis ami engem motivál,  annak az észrevétele és tudatosítása, hogy oké, hogy olvasom, de a kérdés mindig az: alkalmazom? Élem is? Tudosan figyelek arra, hogy ne csak információk halmaza álljon a rendelkezésemre, hanem azokat használjam is?! Mert a coaching nálam; gondolkodásra és cselekvésre ösztönzés.

Csíkszentmihályi Mihály szavaival élve, „ életminőségünket az határozza meg, mit csinálunk a számunkra megadatott évek alatt.  Nem elég tudni, hogyan kell csinálni, hanem valóban csinálni kell nap, mint nap.” Kiegészíteném azzal a kérdéssel, hogy kivel, kikkel csináljuk ezt végig? Ki a te csapatod? Akihez, akikhez kapcsolódsz. Akikkel együtt élsz, akikkel együtt dolgozol, barátok, kollégák, család, ismerősök. Mindenki hatással van rád, kérdés az, milyen mértékben és milyen minőségben?  Mert az egyén megértéséhez figyelni kell a társas hatásokat is.

Ahhoz, hogy sikeres, elégedett, kiegyensúlyozott  életet élj, csapatmunka szükséges.  Társas lények vagyunk, az emberi kapcsolatok, kapcsolódások minősége nagy szerepet játszik a saját életminőségünk megélésében is.  Bármennyire elbagatellizáljuk ennek a jelentőségét, igazán akkor vagy hatékony a munkádban, akkor tudsz összpontosítani a családra, magadra, a sportra, az életedre, ha a légkör engedi.  Az emberi természet olyan, hogy felveszi a környezetében élők ritmusát.  

  • A környezeted milyen hatással van rád?
  • Kapcsolataid a jólléteted szolgálják?
  • Hány olyan emberrel kapcsolódsz, aki éltet, aki mellett tudsz önmagad lenni és azt érzed, hogy jókor, jó helyen vagy?
  • Kik azok, akik erősen meghatározzák, hogy érzed magad? Milyen érzéseket hagynak maguk után benned?
  • A környezeted mit üzen? A hibáidat hangsúlyozza ,vagy amit megtanultál általa? Épít vagy rombol?
  • Inspirálnak vagy visszahúznak?
  • Fejlődésre, haladásra ösztönöznek a szavaikkal, tetteikkel, életminőségükkel vagy visszatartanak?

A tudatosság beépítése az életedbe azt jelenti, hogy meglátod, van választási lehetőséged. Abban biztos, hogy kire és mire figyelsz, kikhez milyen formában, milyen gyakran kapcsolódsz, és mit teszel azért, hogy a kapcsolataid minősége számodra kielégítő legyen. Ezek tudatosítása és alkalmazása fontos lehet magad számára, mert amit olvasunk, hallunk, és akikkel vagyunk, nagyban befolyásolja az érzéseinket, gondolkodásmódunkat, viselkedésünket, életminőségünket.

Mindig visszakanyarodok oda, hogy az egyik legfontosabb alapkérdés: a te mit szeretnél?

Közhelyes a kérdés, mégis azt tapasztalom, hogy a választ nagyon kevesen tudják erre.  Ha megvan az irány, annak megfelelően tudod a “csapatod szervezni”. Kik azok, akikkel már nem akarsz, nem tudsz együtt működni vagy csak abban a formában nem, ahogy eddig működtetek? Milyen újragondolás segíthet? Milyen közeg a számodra megfelelő? Kikkel szeretnéd körbevenni magad? Te mit tudsz ezért tenni? Egyáltalán milyen életminőségre vágysz és a “csapatod “ebben támogat vagy visszahúz?

És ami még egy nagyon fontos tényező, te milyen légkört teremtesz magad körül és milyen érzést, élményt hagysz magad után? Ehhez szükséges egy nagy adag önreflexió. Mert a viselkedésünk befolyásolja a minket körülvevő emberekét, az állapotunk hatással van más állapotára.

Sokszor az életben reakcióban vagyunk eseményekre, helyzetekre vagyis reagálunk arra ami történik. Ez talán a kiszolgáltatottabb helyzet.

Ennek másik oldala, mikor akcióban vagy. Nem arra vársz, hogy valakire vagy valamire reagálj, helyette akcióba lépsz, vagyis elindítod a folyamatot, te alakítod a körülményeket. Ez egy magabiztosabb pozíció, hisz ekkor te vagy az adott helyzet, esemény, kapcsolat katalizátora.

Coaching ülések gyakori témája, hogy könnyedebb, harmónikusabb kapcsolatokat szeretnénk.

Itt jönnek a közhelyesnek tűnő kérdések, amire a válasz sosem jön zsigerből.

  • Oké, számodra mit jelent a harmónikus kapcsolat?
  • Te ezért mit tudsz tenni? Hogy lehetsz ennek a katalizátora? Milyen hozzáállás szükséges a részedről?
  • Milyen kapcsolatokból szeretnél még többet? Az mitől működik jól? Abban mi a te szereped?

És már akcióba is léphetünk, a saját viselkedésünkkel, hozzáállásunkkal.  A másik reakciója már az ő döntése, de sose bagatellizáljuk el az egymásra hatás erejét.

Éget vagy éltet a kapcsolat?

A „csapatod kialakítása”, az életminőséged meghatározása az önmagad tiszteletéről is szól.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest