Mire figyelj az időbeosztásod során?

2021. jún. 2.Egyéb0 hozzászólás

Figyelem, nem újabb app ötletek jönnek!

Rengeteg cikk jelenik meg arról, hogyan osszuk be az időnket, milyen technikák lehetnek a segítségünkre, milyen újabb app-okat tölthetünk le. Kezdeti lelkesedés után valami mégsem működik. Változhatnak az élethelyzetek, egyre több/másabb feladattal  bővül a teendőink listája. Egyéni élethelyzetek vannak, egyedi megélésekkel és azok egyedi kezelésével.  A nekünk megfelelő időgazdálkodáshoz elengedhetetlen az önismeret és az önreflexió. Nagyon érdemes tisztában lenni azzal, hogyan is működöm én, mit működtetek.  Hosszabb  folyamat, mint letölteni egy appot, azonban kifizetődőbb és az eredménye  hatásosabb lehet, sőt minden életterületen és minden élethelyzetben alkalmazható. Itt a munkát nem tudjuk kispórolni és nem egy instant megoldást kapunk, így lehet egyszerű a recept de nem biztos, hogy mindenki számára kecsegtető.  A munka önmagunkról szól és van egy jó hírem, mi kellünk hozzá.

Bármennyire azt gondoljuk van akinek több ideje van és mennyire jó neki mert…. Egy dolgot ne felejtsünk el:

SEMMIT NEM OSZTANAK EL ANNYIRA IGAZSÁGOSAN MINT AZ IDŐT!

A nap mindenkinek 24 órából áll. Azt hogy ezt ki mivel, kivel és hogyan tölti el, egyéni.  Kortól, nemtől, élethelyzettől, státusztól, hivatástól, családi állapottól és rengeteg egyéb tényezőtől függ. Az biztos, hogy nincs két teljesen egyforma élet és élethelyzet.  Nincs jobb vagy rosszabb, csak más.

Mivel függ össze az időmenedzsment és milyen háttérben megbúvó mozgató rúgói vannak: coaching ülések során ezeket bogozzuk ki. Nem lesz senkinek sem több ideje! De nézőpont váltással és a hozzáállás megváltoztatásával képes lehet átalakítani a saját idejét vagyis, hogy azt kivel, mivel és hogyan tölti.

Készen állsz arra, hogy felülemelkedj azon a nézőponton, hogy a körülmények áldozata vagy és mindenkinek könnyebb, azért mert….? Akkor olvass tovább.

Nehéz elfogadni azt a tényt, hogy bármilyen legyen is a napirended a felelősségeid listája, ezek nem csak úgy lettek. Az életed, beleértve azt, hogyan töltöd az időd, mind a döntéseid eredménye. Apró picit lépések vezettek el oda, ahol most vagy. Magatartásmintáid, hozzáállásod, gondolkodásmódod és azok cselekvésben való megvalósulása vagy épp annak az elmaradása.

Ha az időmenedzsmenten szeretnél változtatni nézzük, mire érdemes ránézni:
  • Mivel töltöd az időd a felkelés pillanatától a lefekvésig? Hány üres járat van benne: áltettvágy?
  • Produktív vagy, vagy csak elfoglalt és úgy teszel mintha… hatékonyság nincs, csak az idő halad, semmi más.
  • Halogatsz? Vajon a halogatás oka az önmagunkban való kételkedés? Amennyiben igen, úgy az önbizalom kérdésköre is megjelenik, és közvetett módon ez is hatással van az időmenedzsmentre. El mered e kezdeni, mered e …..
  • Tudsz segítséget kérni és elfogadni? Szorosan összefügg ez az időmenedzsmenttel.
  • Tudsz nemet mondani? Szorosan összefügg ez az időmenedzsmenttel.
  • Milyen címkéket vettél fel? Késős vagy… Mindig halogatsz…. Lehet kényelmesebb ezek alá „beállni” és beteljesíteni, ezeknek megfelelően viselkedni, mint változtatni. Szorosan összefügg ez is az időmenedzsmenttel.
  • Idő vagy feladatmenedzsmentben élsz? Az időt szabdalod fel, hogy lehetne az órákat, napokat hatékonyan beosztani vagy a befektetett energiára koncentrálsz és az a fontos, hogy a feladatok el legyenek végezve nem pedig, hogy egy bizonyos mennyiségű időt tölts vele. Az elfoglaltság és a produktivitás nem egy és ugyanaz.
  • Önmagad és mások tisztelete. Mennyire tiszteled a saját életed, a saját időd azaz önmagadat és mennyire vagy képes a másikat is tisztelni?
  • Ki teremtette a szokásokat, amivel most együtt élsz? Ki tudja ezt megváltoztatni?

Az időgazdálkodásban az egyik legnagyobb segítség az lehet, ha ránézel a saját működésedre, magatartásmintáidra, gondolkodásmódodra és önreflexióval élve ami működik neked azt működteted, egyéb esetekben megvizsgálod, mit csinálhatok helyette? Ki vagy mi tud nekem ebben segíteni?

Coaching folyamat jó lehetőség erre, keress bizalommal.

Az időmenedzsment a mindennapjaid minőségét és milyenségét határozza meg. Egyedül Te tudod, hogy szeretnéd élni azokat. A mai napom ilyen, majd holnap jobb lesz nem működik… azon kapod magad, hogy évek mennek el azzal, hogy folyamatosan semmire nincs időd és frusztrált vagy. A holnapok száma véges. A mai napba érdemes beleállni.

Michale Altshuler szavaival élve:

„Az a rossz hírem van, hogy az idő repül. A jó hír az, hogy Te vagy a pilóta.”

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest