Nézzünk rá a rossznak vélt tulajdonságokra másképp

2023. dec. 6.Egyéb0 hozzászólás

Szeretünk sok mindent polarizálni és felcímkézni azzal, hogy ez most jó vagy rossz. Így vagyunk a tulajdonságainkkal is. Pillanatok alatt képesek vagyunk önítélkezésbe menni és rosszá tenni magunkat és persze hajlamosak vagyunk a másikat is megítélni egy- egy tulajdonsága miatt. Vagy épp felmagasztalni.

Ha megállunk egy pillanatra, észrevehetjük, hogy a személyiségünk részét képező tulajdonságokra nem lehet mindig ráhúzni, hogy pozitív vagy negatív. Hiába mondjuk valakire, hogy ő lassú, szeret szöszmötölni, vagy épp türelmetlen és mindig rohan valahová. Vannak szituációk, mikor egy-egy ilyen megállapítás megállja a helyét és jó okot ad a minősítésre. Önmagunk vagy mások felett. Érdemes megnézni, hogy ez mindig igaz? Sőt inkább azt, hogy ez a magatartásminta, viselkedés akkor és ott érte van, vagy ellene?  Rögtön más kontextusba kerül.

Nézzünk egy konkrét példát. Én türelmetlen vagyok, a gyerünk haladjunk, csináljuk program gyakran fut nálam. Ez akkor most jó vagy rossz? Igen és nem. Ha például feladat elvégzéséről van szó, valaminek a megszervezéséről általában nem halogatok, tettre készen beleállok és a haladjunk, csináljuk viselkedésemmel akár még másokat is inspirálhatok, adom az energiát. Ilyenkor ez szolgál engem. Értem van. Szeretem, hogy ilyen vagyok.

Vannak napok, mikor érdemesebb lenne elcsendesedni, nem rohanni kapkodni. Olyankor jó, ha van aki jelzi nekem: most hova rohansz? És észbe kell kapnom: most van ellenem a saját pörgésem, amivel lehet még a környezetemet is kikészítem. Hisz, olyan jó lenne, ha könnyebben tudnék “nyugiba lenni”.Érdemes megállni és észrevenni, hogy itt és most finomhangolásra van szükség. Megfigyelni, hogy az adott helyzet mit kíván. 

Elismerni, hogy minden tulajdonságunknak megvan a maga „haszna”, értéke. Mert van, amikor az általad rossznak ítélt lassúság épp, hogy megfontoltabbá tesz. Van, mikor a türelmetlenségednek köszönhetsz egy fontos információt. Sose lehet tudni.

Ne tedd magad rosszá, hogy én ilyen vagy olyan vagyok. Azt érdemes megfigyelni, hogy ez itt és most szolgál engem, a környezetemet vagy csinálhatnék valamit másképp? A pörgősebbek ha pihenésről van szó elleshetik, hogy is csinálják ezt a „nyugisabbak” , viszont amikor cselekedni szükséges érdemes megnézni, ezt hogy csinálja a másik.

Mi lehet ebben segítség? Amikor finomhangolásra van szükséged, mert a „saját programod” ellened van képzelj el egy számodra értékes embert akinél a „ veled ellenkező program fut” és tedd fel a kérdést: Vajon X.Y. most mit csinálna itt? Hogy viselkedne? És hangolódj rá arra.

Hasznosnak találtad a blogot? Köszönöm, ha megosztod másokkal is.

Amennyiben elakadtál és úgy érzed egy coaching folyamat segítségedre lehet, keress bátran.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest