Te monitoringozod az élted?

2024. ápr. 25.Egyéb0 hozzászólás

Rá szoktál nézni, hol tartasz, mit csinálsz, hogyan élsz és mi az, ami működik és mi az, ami már nem?

Sokszor beleeshetünk abba a helyzetbe, hogy felveszünk egy új szokást, új hobbit és évekkel később is magunkra akarjuk azt erőltetni. Mondván, ez nekem működött, ezt imádtam. Nagyon bevált.  Most mégis azt érzem, hogy egy nyűg.  Kényelmetlen, kényszeres, zavaró. Akkor most velem van a baj? Nem.

Folyamatosan változunk, változik az életkorunk, változnak a szokásaink, átalakul(hat) és van mikor bizony kőkeményen átalakul az élethelyzetünk és ilyenkor érdemes résen lenni. Picit megállni és körbenézni.

  • Mi az, amibe most benne vagyok?
  • Mi az, ami most aktuális?
  • Mi az, ami most működik?
  • Mi az, ami korábban működött, de már kényelmetlen, kényszeres lett? Nem hozzáad az életemhez, inkább elvesz belőle.
  • Mi az, amit átírni érdemes, vagyis működhet, de már más formában, mint eddig.

Nem tudod és nem is kell ugyanúgy élned a 30-as éveidben, ahogy azt a 20-as években tetted. Nem tudsz úgyanúgy élni gyerek mellett, mint előtte. Változik a dinamikád, változnak a feladatait, változik a fontossági sorrend. Egy tényező biztos az egyetlenben. Te magad.  És magadért bizony te vagy a felelős. Ha egyetértesz azzal a nézőponttal, hogy mindenki a saját életének a legnagyobb szakértője, már nyert ügyed van. Hisz te vagy benne a saját életedben, te tudod kik vesznek körül, te tudod milyen feladataid vannak, te tudod mit szeretnél, te tudod mikor kivel és mivel kapcsolatban hogy érzel.  Te tudod, vagy tudhatod mi felé szeretnél haladni, milyen értékrend fontos számodra. Ezek tisztázásával megláthatod, ki vagy mi az ami hozzájárulás az életedhez. Mit érdemes átalakítani és kit vagy mit érdemes „kigyomlálni”.

Mi a kihívás ebben? Hogy rajtad kívül ezeket senki nem tudja.

Mi a felszabadító ebben? Pont ugyan ez.

Jó esetben azt a cipődet sem hordod tovább, amit kinőttél, vagy ami túl nagy vagy ami ütött kopott. Ha arra figyelsz, hogy milyen cipőt hordasz, azt miért felejted el megnézni, hogyan élsz?

IT nyelven megfogalmazva:

Ha nem szeretnénk robotpilóta üzemmódba élni, érdemes a saját életünket, a működési folyamatunkat folyamatos jelleggel megfigyelés alatt tartunk azért, hogy annak a működéséről minél többet megtudhassunk, és biztosítsuk a fennakadás mentes működést.

Ami működik működtesd, ha valami nem működik, csinálj helyette mást. Ne ragadj bele a szokásaidba.  Mi szükséges ehhez?

Önismeret, tudatosság, helyzetmegértés, nézőpontváltás, őszinteség magaddal, pici idő, hogy megállj és körbenézz és az az energia, amit ebbe beleteszel. Van, mikor egy coaching folyamat is jó választás lehet erre a “feladatra”.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest