A keretek meghatározása, szabályok felállítása tudatosan

2023. máj. 24.Egyéb0 hozzászólás

Gyakori coaching téma, hogy tudják az ügyfelek kialakítani azt az életet, munkarendet, napirendet ami számukra megfelelő?

Mivel mindenki élete és élethelyzete egyedi és egyéni, így erre sincs szerintem egységes jó tanács vagy recept. Mindenki maga van benne a saját életében, ő tudja, mit csinál napi szinten, kikkel van kapcsolatban, mit szeretne, mivel szeretné vagy mivel kell tölteni a mindennapokat. Melyek a kötelező elemek és melyeket tudja rugalmasabban kezelni.

A keretek és szabályok felállítása az, ami szerintem kihagyhatatlan az egyenletből. A társasjáték példáját szeretem felhozni, azzal szemléltetni. Akkor tudunk egy játékot jól játszani, ha tudjuk a szabályokat. Mindegyikhez van egy leírási útmutató. Hányan játszhatják, hány éves kortól ajánlott, mi a játék célja és menete. Ez a tartozék mindenki számára elérhető. A játék elkezdése előtt ezt felolvassuk, értelmezzük, átbeszéljük. Közösen meg tudjuk azt is beszélni, milyen lépéseket kezelünk rugalmasan, mi az, ami a játékosnak megfelel, hogy örömteli, „szabályos” legyen. Vagyis tisztázzuk a kereteket. Ha a játék közben elbizonytalanodunk vagy valamiben nem értünk egyet, mit csinálunk? Visszanyúlunk a játékszabályhoz, felolvassuk, megnézzük, értelmezzük és annak megfelelő lépéseket teszünk. Hivatkozunk rá.

Hogy tudjuk ezt levetíteni a mindennapokra?

  • Nézzük meg az adott program, feladat, munkarend, napirend során kikkel vagyunk kapcsolatban? Kikkel kell a „szabályokat” kialakítani?
  • Kiknek kell tudni a „szabályokról”?
  • Konkrét, egyértelmű kommunikáció megtörtént?
  • Mi az, amit rugalmasan tudunk kezelni?
  • Hogy tudjuk a „szabályokat” betartani és betartatni?
  • Milyen „szabályok” vannak? Melyek a legfontosabb pontok, elemek?

Ahhoz, hogy megfelelően működjön az életünk, szerintem elengedhetetlen a számunkra legfontosabb szabályok kialakítása, megbeszélése, átbeszélése, kommunikálása, betartása, betartatása és tudatosítása. Figyelemmel a folyamatos változásokra, amit az élet hoz, rugalmas mégis következetes hozzáállással. Ha szükséges újra és újra felülvizsgálni, alakítani.

Ha vannak keretek, szabályok akkor van hivatkozási alap is, melyhez vissza tudunk nyúlni és tisztázza a helyzeteket.

Tudom, hogy tudod. Alkalmazod is?

Ha érdekel a téma, és egy coaching folyamat keretében szeretnél erről beszélni, keress bátran.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest