Vakfoltok nyomában

2024. jún. 3.Egyéb0 hozzászólás

Avagy láss rá a vakfoltjaidra és dolgozz velük!

Akár akarjuk, akár nem; mindenkinek vannak vakfoltjai. Melyeket nem lát. Nem azért mert baj van vele, nem azért mert ostoba lenne. Nem érdemes erre semmilyen ítéletet tenni. Elfogadni, hogy van. Pont ezért hívják vakfoltnak, mert nem látjuk, nem látunk rá.

Gyakran a közvetlen környezetünk látja a működési módunkat. Észreveszik hol lehetünk elakadva, mi akaszthat meg, vagy mit ismételgetünk folyamatosan beleragadva helyzetekbe. Nem látjuk már a fától az erdőt hisz benne vagyunk a saját kis dobozunkba. Az erre való rávilágítás akár segítségül is szolgálhat. Miért feltételesen? Mert az illető nem biztos, hogy készen áll arra, hogy megláttassák vele a vakoltját és nem biztos, hogy hajlandó lenne ránézni  anélkül, hogy kioktatásnak venné a helyzetet.

Miért lehet erre egy jó „felület” a coaching folyamat?

Coaching ülések alatt a visszajelzés adás teljesen rendben van, hisz maga a légkör ezt megengedi és az ügyfél akkor tud dolgozni magán, ha látja min érdemes. Egy-egy ilyen vakfoltra rámutatás belépési pont lehet a változás érdekében. Hisz a felismerés, tudatosítás után lehetséges a változtatás. Amikor a vakfoltok láthatóvá válnak már nem ellenünk dolgoznak, hanem mi dolgozhatunk velük, magunkért. 

Milyen vakfoltok lehetnek?

  • Észrevetted, hogy mindent a hiány oldaláról közelítesz meg?
  • Feltűnt, hogy minden mondat végén ott van az igen, DE….?
  • Célállításánál gyakori jelenség, hogy megkérdezem, mit szeretne a coachee és kapásból arról beszél, mit nem akar.
  • Rendszertábla (ami egy szuper coaching eszköz) használata közben történt, hogy az ügyfél a vállalkozását jelenítette meg bábukkal. Minden kollégát feltüntetett, egy valakit nem. Saját magát. Kívülről ő ezt nem látta. Viszont ennek az információnak a birtokában, hogy hol van ő a vállalkozásában, már teljesen más perspektívából tudtunk dolgozni céljai érdekében is.

Miért érdemes megállni és ránézni a vakfoltjainkra?

Amikor a vakfoltok láthatóvá válnak már nem ellenünk dolgoznak, hanem mi dolgozhatunk velük, magunkért.

Amennyiben ezt egy coaching folyamat keretében tennéd, keress bátran.

Rita

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest