A fogadalom megvalósítása a TE sikered

2018. jan. 2.Egyéb0 hozzászólás

ÚJ ÉV, ÚJ KEZDET, ÚJ LEHETŐSÉGEK, ÚJ CÉLOK, FOGADALMAK.

Minden év januárja azzal kezdődik, milyen fogadalmat tegyünk az új évre? Tegyünk e egyáltalán?

Ha teszünk, miért tesszük és mit fogadunk meg? Valóban be tudjuk tartani a magunknak vagy másoknak tett ígértet? Mert a fogadalom nem más, mint ígéret. Valami mellett döntök, és fogadom, hogy azt véghez is viszem, megcsinálom.

Mitől lehet, hogy az újévi fogadalmak megvalósításáról olyan könnyen lemondunk, vagy idő előtt feladjuk őket? Miért nem sikerül elérni a célunkat? Miről is szólnak egyáltalán a fogadalmak?

A fogadalmaknak is az a célja, hogy a jelenlegi állapotunkból egy vágyott, elképzelt állapotba, helyzetbe kerüljünk.

Hogyan lehet ez elérni?

1.       Először is, mindig érdemes arra figyelni, hogy a kitűzött cél összhangba legyen velünk, így meglesz a belső motiváció, ami elindít a megvalósítás felé. Gondoljuk át, tényleg magam miatt szeretném ezt, vagy külső tényezők miatt döntöttem a fogadalmam mellett? Ha más miatt csinálom, a motiváció később csökkenhet, így nagyon fontos arra figyelni, hogy tényleg az ÉN célom legyen!

 2.       Szép fokozatosan, de rendszeresen és kitartóan tegyünk azért, hogy a fogadalmunk ne csak tervezgetés legyen. Hiszen nem a tervek számítanak, hanem a megvalósításuk. Hirtelen, drasztikusan akarunk változtatni, egyik napról a másikra, de ez a hozzáállás sok esetben eleve kudarcra van ítélve, mert hirtelen nem tudunk kibújni a bőrünkből. A szokásainkat lassan, türelmesen kezdjük el átalakítani. A kisebb sikerek könnyebben jönnek és ezek észrevétele, megünneplése fenntartja a motivációt. Egy adott napon nem feltétlenül az számít, hogy milyen nagy dolgot teszünk, hanem, hogy egyáltalán teszünk valamint. Van, hogy több az energiánk, hatékonyabbak vagyunk, akkor nagyobb tetteket is véghez tudunk vinni. De vannak olyan napok, mikor kevesebb az energia, akkor se ostorozzuk magunkat, hogy nem tettünk semmit. Pihenésre, feltöltődésre is szüksége van. Ha azt megengedjük magunknak, másnap hatékonyabbak vagyunk, mintha őrült módon hajszolnánk a célunkat, felemésztve ezzel magunkat, és a lendület is elveszett.

 3.       A célunk legyen pontos, fogalmazzuk meg konkrétan, mit szeretnénk és tervezzük meg az oda vezető utat is. Ne általánosságban mondjuk ki, hogy pl: spórolni szeretnék. Határozzuk meg, mennyi pénzt szeretnék félre tenni, mikor szeretném pontosan elkezdeni a spórolást és mikorra szeretném az adott összeget összegyűjteni?

 4.       Érdemes hangosan kimondani és megosztani másokkal a fogadalmunkat, hiszen a kimondott szavaknak nagyobb a súlya. Ha csak magunknak ígérünk meg valamit, könnyebben megszegjük, lemondunk róla. De ha a szándékunkat kinyilvánítjuk mások előtt, már jobban meggondoljuk, hogy a kilengéseket megengedjük e magunknak. Továbbá sosem lehet tudni, kinek van hasonló megvalósítandó terve, akivel akár közösen tudjuk egymást motiválni, támogatni, tapasztalatokat, ötleteket megosztani egymással. Én hiszem, hogy együtt többre vagyunk képesek. Egymást támogatva még nagyobb sikereket tudunk elérni.

5.       Legyünk tudatosak. Napi szinten figyeljünk arra, hogy a fogadalmak megvalósítása érdekében tegyünk. Építsünk be a mindennapokba kisebb, apró cselekedeteket, amelyek aztán szokássá válhatnak.

Összegezve:

          a célod legyen összhangban veled, magad miatt csináld

          a célod konkrét, pontos legyen

          tervezd meg az oda vezető utat

          mondd ki mások előtt

          fokozatosan és rendszeresen tegyél azért, hogy megvalósuljon

          értékeld a kis sikereket is

          tedd mérhetővé, így látod, hol tartasz

          légy tudatos

         keress támogatókat, akiknek ugyanaz vagy hasonló a célja, egymást tudjátok motiválni

A legfontosabb, hogy a fogadalmad legyen összhangba veled, magad miatt tűzz ki célokat, így meglesz a belső motivációd, hogy elindulj, cselekedj és a tervek megvalósuljanak.  Mindig olyan eszközöket használj, melyekkel TE tudsz azonosulni. Ami az egyik embernek jó megoldás, a másiknak már nem biztos. Veled legyen minden összhangban. Kezdj neki, hiszen minden elért siker és megszerzett tapasztalat Téged épít.

KI? HA NEM TE?

MIKOR? HA NEM MOST?

Ha egyedül nem megy, keress bizalommal. Egy coaching folyamat segíthet. Önismeretben, tudatosság beépítésében, nézőpontváltásban, megláttatni a mögöttes dolgokat és vakfoltjaidat, hogy ne azok mentén bukj el.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest