Ki fordul coachhoz és miért?

2018. jan. 17.Coaching0 hozzászólás

Miért fordulsz coachhoz és miben segít?

Megválaszolhatnám én is ezt a két kérdést, de helyette megkértem öt ügyfelemet, hogy segítsenek ebben. Úgy érzem ez a hiteles, amikor olyanok beszélnek róla, akiket már coacholtak, akik ismerik ezt a “műfajt”.

Első gondolatom az volt, hogy “csak” a coaching jelenjen itt meg, a személyemről írt részeket nem osztom meg. Aztán mégis úgy döntöttem, miért ne?! Hiszen egy coaching folyamatban nagyon fontos a coach személye, mennyire van meg vele a “kémia”, mennyire tudsz előtte megnyílni, és mennyire fogadod őt el.

Köszönöm a bizalmatokat!

Lássuk ki miért fordult coachoz és miben segített neki: (a szövegek eredetiben vannak, ahogy nekem megírták)

1.    “Körülbelül 1.5 nehézségekkel és kihívásokkal teli év után fordultam coach-hoz, mert úgy éreztem, hogy csupán problémákat látok magam előtt. Mind a munkában, anyagilag és a párkapcsolatomban is kaotikusnak láttam a helyzetet. Egyszerűen nem bíztam már magamban, az önbizalmam teljesen elfogyott és fogalmam sem volt, hogyan tegyek rendet a káoszban. Tudtam, hogy milyen az, amikor saját magam vagyok, az igazi önmagam és az, ahogy abban az időben éreztem magam, valaki más volt. Olyas valaki, aki nem akartam lenni. Szorongtam, apróbb döntéseket sem tudtam meghozni és az egészségem is elkezdett romlani. Ugyanakkor, jól emlékeztem, milyen az, amikor a “flow” állapotban vagyok, vagyis egy nyugodt, bátor, kiegyensúlyozott, jó döntéseket hozó ember, akihez mások fordulnak tanácsért. Szerettem volna visszatérni az igazi önmagamhoz.

A coach segített rendet tenni az életemben; segített megérteni, hogy a jelenlegi állapot valójában csak a fejemben létezik és bár néha az idő borúsnak tűnik, a felhők mögött mindig ott a kék ég. Miután együtt elemeztük az életem különböző területeit, Rita segítségével sikerült megértenem, hogy az életem nagy részével nagyon is elégedett vagyok. Már ez a felismerés is nagyon sokat javított a közérzetemen és tovább lendített a következő lépések felé. Sikerült kiválasztani a legfontosabb területet, ahol jelentős változásokat szeretnék elérni. Máris kevésbé tűnt kaotikusnak a helyzet és miután nem pánikoltam, higgadtan és nyugodtan tudtam átgondolni, hogy mi is lenne a megfelelő stratégia. Rita egy jól összeszedett bevezető után máris átlátta, hogy mik a személyiségem főbb jellemzői és hogyan tudnám az erősségeimet kamatoztatni az általam kiemelt problémás területek kezelésére. Igazából megnyugtatott, motivált es megerősített.

Sokszor elveszünk a hétköznapi problémákban, a konfliktusok és a sikertelenségek egy idő után túl komorra festhetik a képet. A coach gyakorlatilag segít leradírozni a borút és rávilágít a pozitívumokra. Az egyik leggyakoribb probléma, hogy félünk segítséget kérni, mert szégyelljük a gondjainkat és azt hisszük, csak mi lehetünk szerencsétlenek, sikertelenek, boldogtalanok. A coach megmutatja, hogy nem vagyunk egyedül és millió ember osztozik a problémainkban. Megérteti, hogy az eszköz nálad van és bátorít, hogy használd. Mindezt könnyeden és kedvesen teszi. Alig várom már a következő foglalkozást.”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

2.   ” Merre tart az életem? Mi a célom? Ezek tényleg a céljaim vagy csak társadalmi elvárások? Jó-e az amit most csinálok? Jó helyen vagyok?

Tudatosabban figyelek arra, hogy a negatív dolgokat gyorsan elengedjem, ne a problémán pörögjek/ morogjak. Így próbálom elkerülni a negatív spirált. Megállok gyakrabban és értékelem azt, ami van, ill. a rosszabb történésekben is a pozitív oldalt felfedezni, hogy nekem az miért jó mégiscsak. Tudatosabban rendszerezem az életemet, szabadidős tevékenységemet, kötelességeimet, így mindenre jut idő. A coaching ülések alkalmával/ segítségével, mint ahogy feljebb is írtam tudatosabbá válok és egyre gyakorlottabban tudom az érzelmi viharokat kezelni.”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

 3.    “Azért fordultam coachhoz ,mert baromira elkeseredett voltam. Kerestem az “élet értelmét” csak a nagy keresésben valahogy nem találtam. Beleuntam, nem tudtam örülni az apró dolgoknak. Elveszettnek éreztem magam. Nem tudtam miért kelek fel reggelente.

A coaching abban segített nekem, hogy saját magam problémáinak megoldására jöjjek rá a feltett kérdések alapján. Ez szerintem egy önismereti tréning ,a saját panaszaidra adod meg a választ saját magadnak, ha őszintén csinálod akkor befejezed az önmagad által gyártott hazugságokat és rájössz miféle kifogásokkal bombázod magad nap mint nap ,hogy miért és mit nem teszeI meg a saját boldogságodért. Természetesen 1-2 alkalom nem tesz csodát! Fontos, hogy komolyan gondold és tudatosságra törekedj!”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

4.    „Én azért fordultam Ritához és a coaching folyamathoz, mert úgy éreztem elakadtam az életem egy bizonyos szakaszán. Úgy éreztem, hogy bár tudom, mit lenne érdemes tennem a saját érdekemben mégse tettem meg. Izgatottan vártam az első alkalmat. Ami először feltűnt, hogy bár még sose beszéltem előtte Ritával egyszerűen könnyedén el tudtam neki mondani olyan személyes dolgokat is, amiket másnak nem szoktam. Nagyon jókat beszélgettünk, és most jön a lényeg! Ezekben a beszélgetésekben igazából Rita rávezetett sok olyan dologra, amit én magam is tudtam, csak nem vallottam be magamnak. Emellett sok új nézőpontra is felhívta a figyelmem.

A coachingnak köszönhetően ma már sokkal tudatosabban figyelek a gondolataimra, illetve a cselekedeteimre. A halogatást felváltotta a cselekvés. Én csak ajánlani tudom nektek a coaching-ot, ha úgy érzitek változtatni szeretnétek, de nem tudjátok merre induljatok el. Elsőre félelmetes, de már az első beszélgetés után elkapja az embert egy olyan érzés, hogy ezt igen is megérte elkezdeni. (Velem is így történt!)Tudom, hogy ha bármi ilyen elakadás történik az életemben és segítségre van szükségem akkor Ritára számíthatok!”

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

5. “Életem egyik legszebb szakaszában voltam, de valamiért mégsem voltam igazán boldog, mert beárnyékolta a folyamatos önbizalom hiányom, illetve az élethez való pesszimista hozzáállásom. Azt vettem észre, hogy folyamatosan csak panaszkodom, aminek a legfőbb elszenvedője a párom volt. Mindig volt valaki, aki meghallgatott, tanácsot adott, de valahogy mégsem tudtam változni, változtatni. Rádöbbentem, hogy ezt így nem folytathatom tovább. Elkezdtem olvasgatni Rita bejegyzéseit, és napról napra érlelődött bennem, hogy felveszem Vele a kapcsolatot, mert úgy éreztem, hogy szükségem van egy másfajta (ami, akkor még valójában számomra ismeretlen volt) segítségre.

Már az első „beszélgetés” hatással volt rám. Miután befejeztük a „beszélgetést”, és csináltam tovább a szokásos dolgaimat, elkezdtem gondolkozni Rita kérdésein (szavain), saját válaszaimon, illetve a „beszélgetés” által kiváltott reakcióimon. Éreztem, hogy ez más, mert már nem az van, hogy „egyik fülemen be, a másikon ki” (gondolom sokaknak ismerős ez az érzés), hanem elindított bennem valamit.

„Beszélgetésről” „beszélgetésre” egyre jobban éreztem magam, és ami legfontosabb, hogy a mindennapokban is észrevettem a változást. Az egyik szituáció során még saját magamon is meglepődtem, amikor egy számomra kínos kérdésre, olyan határozottan adtam pozitív jelentéstartalmú választ, hogy még utána is sokszor megkérdeztem saját magamtól, hogy: Tényleg én adtam ezt a választ??”:) Bevallom, abban pillanatban kicsit büszke is voltam magamra, mert ez is bizonyította, hogy igenis változtam. Abban, hogy idáig eljutottam nagy szerepe volt Ritának. Tudom, hogy ha nem kezdtünk volna el „beszélgetni”, akkor az adott szituációt (és azóta még sok másikat is) nem úgy reagáltam volna le, ahogy.

 Ami számomra, a legmegdöbbentőbb – még mai napig is sokszor rácsodálkozom –, hogy Rita szavai, kérdései, „iránymutatásai” bizonyos élethelyzetekben még – így hónapok elteltével is – mindig a fülemben csengenek. Rita segítségével nemcsak magamat, hanem bizonyos szempontból az embereket, ezáltal a világot is egy másik (új, színesebb) szemüvegen keresztül látom. Köszönöm. Akik esetleg kételyekkel állnak a „beszélgetésekhez” és hezitálnak: A legrosszabb, ami történhet, hogy lesz egy kellemes, 1 órás „beszélgetésed”, és ha ebből már csak 1 hasznos gondolat is később eszedbe fog jutni, már megérte.”

Köszönöm a bizalmatokat!

Kezdd az életet MEGélni, nem túlélni!

 

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest