Sok önsegítő könyvet olvastál már, de úgy érzed jól jönne még valami?

2018. febr. 21.Coaching0 hozzászólás

Szeretek olvasni, könyvesboltba bemenni, könyveket venni vagy könyvtárból kivenni. Rengeteget olvastam, tanultam önképző, önismereti könyvekből. Elméletben ment minden. Mégis azt vettem észre, hogy a könyvekben olvasottaknak -bár rengeteget segítenek és megadják a biztos alapokat- de nincs akkora ereje, mint mikor valaki csak Rád figyel, kapcsolódik hozzád és támogat a saját válaszaid megtalálásában. 

A könyv inspirál, hogy bizonyos kérdésekre magad keresd meg a választ. Sok önfejlesztő, önismerti könyv tartalmaz feladatokat is, melynek kitöltése hozzásegít , hogy jobban megismerd önmagad, reakcióidat. Mikor ezeket olvasom tudom, hogy jó lenne kitölteni, időt szánni rá, de nem most. Halogatom, majd megcsinálom. És a végén elfelejtem, lemondok róla. Nem töltöm ki. Nincs toll, nincs ceruza és nincs aki “kikérdezze”.

És itt jön a coaching:

Ha valaki foglalkozik veled, együtt gondolkodtok még nem oldja meg a helyzeted, az akkor is a Te feladatod. Empátiával meghallgat, kérdez, nem ítélkezik, támogat és megteremti azt a milliőt, amelyben megadhatod magadnak a saját válaszaid.  Nincs halogatás, nincs a “majd kitöltöm” válasz. Átbeszélitek mit érzel, mit gondolsz, milyen blokkok vannak, mitől félsz, mi működik jól körülötted, min szeretnél változtatni.  És a szavak életre kelnek, a kimondott gondolatok szembe jönnek veled és vele együtt jönnek a válaszok, hol gyorsabban, hol szép lassan.

A könyvek szuper segítséget nyújtanak az elmélet megtanulására, azonban a coaching segít, hogy ezeket a gyakorlatba is átvidd. Ekkor jönnek igazán a felismerések, hiszen olyan kérdések merülnek fel- személyre szabottan- melyek más megvilágításba helyezik az eddig látottakat.

A coach a folyamatban felhívja a figyelmet és visszacsatolásokat kapsz. Egy beszélgetés sokkal inkább inspirál a változásra, mintha egyedül, csendben tervezed, mit kellene tenned. “Zárt ajtók mögött” egyedül könnyebben lemondasz dolgokról és könnyebben meggyőzöd magad, hogy minden jó és még a negatív spirálba se mentem bele annyira mélyen.

Ha már valakivel beszélsz róla, valaki tud róla, Te is jobban odateszed magad. Ha segítenek, támogatnak nagyobb teljesítményre vagy képes. Társas lények vagyunk, szeretünk beszélni, beszélgetni. Szerintem az igazán jó megoldások, felismerések egy jó kommunikáció eredményei.

Olvass és tanulj sokat, de ha úgy érzed már elméletben nagyon jó vagy, a gyakorlatban azonban nem sikerül átültetni, vagy csak beszélni szeretnél róla fordulj coachhoz.

Kezdd az életet MEGélni, nem túlélni.

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest