Benne tudsz lenni egy beszélgetésben?

2018. febr. 27.Egyéb0 hozzászólás

Beszélgetünk, eszméket, gondolatokat cserélünk. Szeretnénk, hogy figyeljenek ránk. Nem véletlenül keressük a másik társaságát, valamit mondani szeretnénk neki.

A legtöbb esetben azonban nem a másikra figyelünk, inkább saját magunkra. Alig várjuk, hogy mi megszólaljunk, elmondhassuk a véleményünk, gondolataink, velünk mi történt, mit csináltunk. Amíg a beszélgető partnerünk csacsog, mi azon gondolkozunk mit fogunk mondani, vagy épp valami sokkal fontosabb dolog leköti a figyelmünk. Egy új poszt, egy email/üzenet elolvasása, egy elsétáló ember az utcán, idegeskedés a megbeszélések miatt. Bármi, csak nem a másik ember figyelme.

Lehet, hogy hallod, amit mond. Érted is miről beszél? Vissza tudnád mondani, mit hallottál?

A beszélgetések során nem figyelünk, nem vagyunk benne igazán és a legtöbb félreértés itt kezdődik. Nem fókuszálunk a másikra, nem figyelünk teljesen, nincs értő figyelem. Nem halljuk meg a másikat, így nem is ismerjük meg sem őt, sem a problémáját, helyzetét. A fejünkben kialakult képet, történetet akarjuk ráhúzni a másikra.

Még a legegyszerűbb közlésekre se tudunk odafigyelni, 3 percre sem. „Persze, oké, tudom értem. Ja mit is mondtál,mit hozzak? Mikor is találkozunk? Hova is mentek? ”- ismerős ugye?

A saját gondolatainkkal vagyunk elfoglalva. Pedig mennyire könnyebb és hatékonyabb lenne, ha benne lennénk a beszélgetésben. A megfutott felesleges köröket megspórolnánk. Egy helyzet hamarabb megoldódhatna, egy megoldás könnyebben jöhetne, egy vita elkerülhető lenne.

Az egyik legnagyobb kihívás megtanulni 100 %-ban figyelni a másikra, tényleg rá, hogy ő mit mond. Mit szeretne velünk megosztani, közölni.

Te kire figyelsz egy párbeszéd során? Magadra, a másikra, a telefonodra, a TV-re vagy mire, kire?

Ha nem tudsz az adott pillanatban figyelni, más dolgod van, mi történne, ha csak annyit mondanál: Ne haragudj, képtelen vagyok most figyelni, tudunk egy picit később beszélni?

Igen ám, tudni kell nemet mondani, és tudni kell a másiknak ezt elfogadni anélkül, hogy sértődés, harag lenne belőle.

Te hogy kommunikálsz? Mennyire vagy igazi partner? És hogy érzed magad, mikor Rád nem figyelnek?

Kezdd az életet MEGélni, nem túlélni!

 

 

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest