FelisMERED mi történik?

2018. szept. 19.Coaching0 hozzászólás

Mi lehet az oka, hogy bármennyire szeretnénk, bizonyos helyzeteken, kapcsolatokon, reakciókon változtatni, mégsem sikerül? Vívjuk a napi kis harcokat. Hol saját magunkkal, a saját kis világunkba. Hol másokkal játszmázunk, tudatosan vagy tudat alatt.

A saját gondolatainkkal, félelmeinkkel riogatjuk magunkat, legtöbbször még meg sem történt események kapcsán. A társas kapcsolatokban piszkálódunk, beszólunk, lesajnálunk, elítélünk, igazolni próbáljuk a saját értékrendünk szerinti „valóságot”. Ennek hatására, nem hogy közelebb kerülnénk egymáshoz, a szakadék csak nő….

Csodálkozunk, hogy nem változik semmi, vagy egyre rosszabb. Csodálkozunk, hogy ugyanaz a lemez pörög mindig. De meddig? Mit csináljak?

IsMERD fel!

Ismerd fel, hogy mibe vagy benne.

Ismerd fel, hogy mit csinálsz, hogyan reagálsz.

Ehhez kell az őszinteség magadhoz, és egy kis önreflexió.

Ehhez kell, hogy hátra tedd az egód és figyelj másokra is.

Ehhez kell, a tudatosság, hogy szándékosan odafigyelsz a gondolataidra, cselekedeteidre, reakcióidra.

Amíg nem tudod, hogy min lenne érdemes változtatni, addig mit szeretnél másképp csinálni? Amíg nem akarsz változtatni, miért várod, hogy megváltozzon bármi?

Ismered fel, hogy mi a szereped az adott szituációban. Van egyáltalán bármilyen szereped benne? Tudsz Te bármit tenni, vagy pont az a dolgod, hogy most ne tegyél semmit?  Az adott szituáció, beszélgetés tényleg rólad szól, vagy a másik vetíti ki Rád a saját életét, félelmeit, megélt dolgait? Lehet, hogy róla szól és Neked ezt kell felismerned? Lehet azt kell felismerned, hogy játszmáznak Veled, és csupán annyi a dolgod, hogy kiszállj a „játékból”?

 Tudatosítás. Felismerés. Őszinteség. Magadhoz, másokkal.

Ha tudod, hogy mi történik körülötted, ha felismered a szereped az adott szituációban, megtetted az első lépést. Hiszen, ha valamit nem ismersz fel, nem is tudsz másképp cselekedni, reagálni, gondolkodni.

Ha felismered, már nyert ügyed van. Ha elcsípted, már tudod, hogy ott van, jelen van, ez van. Innentől kezdve rajtad múlik, hogy mit és hogyan szeretnél megváltoztatni. Ha felismered, megadod a lehetőséget magadnak, hogy valami más történjen.

Sokszor előfordul, hogy tudom mit és hogyan kellene másképp csinálni, mint eddig, hogy az eredmény is más legyen. Azonban a szituáció, egy helyzet, egy reakció olyan hatással van rám, érzelmileg annyira bevon, hogy a gyakorlatban az eltervezett és elképzelt viselkedési módot nem tudom még megvalósítani. Gyakorlás szükséges ehhez is és türelem saját magammal szemben.

A régi beidegződéseket, szokásokat, reakciókat nem tudjuk hirtelen megváltoztatni. Lehet nem is kell. Ismered fel azt is, hogy Te legalább próbálkozol, teszel valamit. Ha a külvilág számára ez nem is vehető észre, benned már elindult egy folyamat. A felismerés, hogy mibe vagy benne és azon változtatni szeretnél.  Ha utólag veszed észre, hogy egy adott szituációt másképp is le lehetett volna reagálni, másképp is lehetett volna viselkedni, már akkor is előrébb vagyok azoktól, akik fel sem ismerik a szerepüket, helyzetüket. Te már legalább látod, hogy legközelebb mit lehetne máshogy…hogy az eredmény is más legyen….

Albert Einstein is megmondta: „Elmebaj az, amikor újra meg újra ugyanazt a dolgot csináljuk, de más eredményre számítunk.”

Kezdd az életet MEGélni, nem túlélni!

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest