Igazi, jó barátok mellett miben segíthet egy coach?

2018. nov. 25.Coaching0 hozzászólás

Az igazán jó barátságoknak is az őszinteség az alapja. Megbeszéled, megosztod a másikkal a gondolataid, az általad megtapasztalt élethelyzeteket, körülményeket, pillanatokat. A kérdés az, hogy milyen minőségben és milyen mélységben?

Mennyire és mikor lehetsz egy baráttal teljesen őszinte?

Hol húzódik az a határ, amikor az őszinteség segíti, támogatja a kapcsolatot és nem rombolja?

Milyen témákban tudsz egy baráthoz fordulni?

Minden lelki problémádat, minden félelmedet megosztod vele? Vagy vannak olyan gondolatok, félelmek, megélt események, melyekről nem akarsz, nem mersz beszélni?

Bármennyire jó baráti kapcsolataid vannak, egy coaching folyamat túlmutat a baráti beszélgetésen. A coaching ülések nem baráti csevegések.

 • A barátodat jól ismered, szinte tudod, hogy egy adott helyzetben, helyzetre hogy fog reagálni, mit fog mondani. Így kisebb az esélye annak, hogy új lehetőségek, nézőpontok kerülnek elő.
 • Bármennyire szeretne segíteni- a saját tapasztalatait,a hallott történeteket megosztja veled, melyek lehetnek építő jellegűek- Téged nem biztos, hogy elvisznek a saját válaszaidhoz.
 • Lehet, hogy az ő élete is olyan szakaszban van, mikor borúsabbak a napok, így nem tud rád úgy figyelni ahogy ő szeretne, vagy ahogy neked arra szükséged lenne.
 • Egy baráti beszélgetés közben nincs tudatos koncentrált figyelem. Körülményektől, helytől függően megcsörren a telefon, kihozzák a kávét, megjelenik egy régi ismerős, szól a párod, főzöd a vacsorát. A figyelmed megosztod.
 • Egy baráti beszélgetés során jó esetben megkérdezed: “és te hogy vagy?”. Még akkor is, ha nagyon magad alatt vagy és teljesen őszintén vállalod legalább magad előtt, hogy a barátod válasza most per pillanat annyira nem érdekel, de az illem kedvéért megteszed.

Miben más egy coaching ülés?

 • A beszélgetés irányított, strukturált. Van egy menete.
 • Tanácsokkal nem lát el a coach, de különböző eszközökkel segít, hogy megtaláld a saját válaszaid.
 • Csak rólad szól az ülés, a téged foglalkoztató gondolatokról, helyzetekről. Nem kell megkérdezned a coachtól:és te hogy vagy?
 • Teljes, koncentrált figyelmet kapsz 60 percen keresztül. Nincs mobil, nincs főzés, nem jönnek váratlan ismerősök.
 • Mélyebb, tudatosabb beszélgetés. A coach nem hagyja, hogy elkalandozz. Mindig az adott témánál tart vagy visszahoz.
 • Új felismerések, lehetőségek jelen(het)nek meg a beszélgetés során.
 • Célja van: megértsd, miben vagy benne, majd előre vigyen, elindulj a megoldás felé, cselekvésre ösztönözzön.
 • Megteremti a teljes bizalmi légkört a coach, hogy „biztonságban” érzed magad, itt nincs ciki téma.

Hányszor beszélgettél a barátoddal arról, hogy félsz munkahelyet váltani és a félelmed mögött valójában az áll, hogy nem bízol eléggé magadban, nem hiszed el, hogy képes vagy rá, nem látod a saját értékeidet?

A coaching ülés ezért más. Ezért mutat túl egy baráti beszélgetésen.

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest