Mi a helyes válasz erre?

2020. jún. 18.Egyéb0 hozzászólás

„Mi a jó válasz? Erre gondoltál?” Kérdezik gyakran az ügyfelek egy- egy feltett kérdésre reflektálva.

Ennek hátterében sok minden állhat. Nem engedték meg sose, hogy kreatívak legyünk és kreatívan gondolkozzunk, gyakran megmondják, mikor mit tegyünk, bizonytalanok vagyunk önmagunkban, nem hisszük el, hogy valamire tudjuk a helyes választ, de lehet hogy sose voltak igazán kíváncsiak a válaszainkra, így a sablonok mentén kommunikálunk, amit szerintünk elvárnak tőlünk.

Coaching ülések során pont a TE válaszaidat keressük. A saját válaszaidat. Ami nem jó vagy rossz, hiszen a mérce te magad vagy. Arra figyelünk, hogy neked mi működik, vagy mi működhet.  Te mivel vagy, mivel tudsz önazonos , hiteles lenni. A válaszaidat magadnak adod, de közben tükröt tartok, mennyire hallod saját magad. Hallod egyáltalán mikor mit mondasz, miről, hogy kommunikálsz? A csoportos coaching során a többiek, mint segítők, támogatók is pont ezért vannak, hogy felhívják a figyelmed arra, amit esetleg te eddig nem vettél észre.

Csoportos coaching alatt hangzott el a következő kérdés az esethozó felé: Hol / hogyan látod magad 10 év múlva?

Visszakérdezett: itt mire gondoltok?

Pont ekkor jön be a coahcing szépsége, hogy amire mi gondolunk, az a mi saját válaszunk.

Neked erre a kérdésre milyen válasz jön? Neked mi jut eszedbe erről a kérdésről? Mi a Te válaszod erre?

Van, aki ilyenkor csak a munkát sorolja, a karrier terveit. Van, aki csak családban gondolkozik.Van, aki az élet többi területét is említi. Éppen az adott pillanatban mi a fontos neki, mire gondol ő. Azonban a válasz sok mindent elárul róla. Lehet, amikor kimondja, milyen tervei vannak a munkájával kapcsolatban, ő eddig csak erre fókuszált és itt tudatosul benne, hogy a magánéletére nem is gondol, abban hol szeretne tartani. Nem azért mert nem fontos neki, hanem mert eszébe sem jutott. De lehet ez pont fordítva is.

Coaching üléseken nincs elvárt vagy várt válasz. A válaszokat az ügyfél magának adja. Nincs jó vagy rossz válasz. Ez nem vizsga. Ez egy önismereti út. Saját válaszokkal, saját érzésekkel, megélésekkel, tervekkel, álmokkal, célokkal, ami neked működik.

Sokszor ez a nehéz, hogy ne azt próbáljuk kikövetkeztetni, hogy vajon a kérdésre milyen választ KELL adnom.  Merjünk beleállni a saját válaszainkba, megengedni magunknak, hogy másképp tekintsünk eseményekre, helyzetekre és magunkra eltérően attól, amit szerintünk elvárnak. Lehet, hogy a mi nézőpontunk is egy új megvilágítást ad a többieknek, kapnak egy új ötletet, amire ők eddig nem is gondoltak, a végén még hálásak is lesznek érte.

Találd meg a saját válaszaid.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest