Megpróbálom, de…a szavak fogságában

2020. szept. 17.Egyéb0 hozzászólás

A kimondott szavak elárulják a belső világodat, megmutatják, mit és hogyan gondolsz. A kommunikáció a belső tartalmak formája, tünete, kifejeződése. Ha figyelsz a szavaidra, elkezded figyelni a gondolataid is. Tudatosság és önreflexió szükséges ahhoz, hogy észrevedd, hogy fejezed ki magad.

Coaching ülések egyik nagyon jó eszköze a visszatükrözés. Figyelem az ügyfelet, figyelek nagyon a szóhasználatra és felhívom a figyelmet. Mennyire vette észre, hogy mit mondott? Mennyire tűnt fel neki, hogy a „de” és a „próbálom” kifejezések meghatározzák a szókincsét.

A DE „segít” megmagyarázni, hogy mit miért nem lehet. Sikerül felsorakoztatni az önigazolásokat. Helyette mi lenne, ha többet használnánk az ÉS kötőszót. 

pl: Fel akartam hívni, DE nem volt rá időm. Fel akartam hívni ÉS megtettem vagy nem tettem. Az ÉS nem engedi a kifogást, még a DE fogságban tart. A DE mellett hárítod a felelősséget, az ÉS ezt nem engedi meg. Az egyik cselekvésre késztet(het), a másik helyben tart.

Rengetegszer használjuk a megpróbálom, próbálom szavunkat is. Igen, ezt már próbáltam. Mit értesz ez alatt? A ruhát felpróbáljuk, hogy áll rajtunk. De egyéb helyzetekben a próba mit jelent?

Kurt Tepperwein fogalmazott nagyon találóan az egyik könyvében:

„Aki csak próbálkozik, az nem akarja igazán, hanem csak alibit keres, hogy később azt mondhassa: Ah már azt is próbáltam, de nem ment.” „A legtöbb ember sírkövére felvéshetnénk: Megpróbált élni, de nem ment neki.”

Gondoljunk csak bele, hányszor mondjuk azt, hogy megpróbálom felhívni? Most akkor hívod vagy sem?

Megpróbálok részt venni az eseményen. Akkor ott leszel vagy sem?

A megpróbálom az a cselekvésnek melyik fázisa? Megpróbálom elküldeni az emailt: elküldöd és útközben visszahívod? Elküldöd vagy sem?

A próbálkozásból sok esetben hiányzik az akarat, a döntés, az elköteleződés valami mellett. A próbálom nem késztet cselekvésre, az talonban tart. Mennyivel más az energiája a mondatoknak. Megpróbálom megcsinálni vagy megcsinálom. Megpróbálom elvenni feleségül (érdekesen hangzik ez a mondat) vagy feleségül veszem.

A kimondott szavaknak ereje van. Elbizonytalanít, visszahúz, egy helyben tart vagy épp megerősít és cselekvésre késztet. Van választási lehetőséged. Odafigyelés, önreflexió, tudatosság.

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest