Coach vagy coach szemléletű vezető?

2020. okt. 26.Egyéb0 hozzászólás

Napi szinten tapasztalom, hogy van feladata a coachoknak azzal, hogy mivel is foglalkoznak ők valójában.  Kik is ők. Mert a coach, nem életvezetési tanácsadó, nem mentor, nem motivációs előadó és nem tréner. Az én nézőpontom szerint. Van, aki egyesíti ezeket a területeket és egy személyben coach, tréner és motivációs előadó is, mikor melyik szerepben van jelen.

De mi van akkor, ha valaki „csak” coach? Coach, aki már bejárta és folyamatosan járja a saját önismereti útját, de az ő fő feladata, hogy az ügyfelet vezesse végig az ő saját önismereti útján. Segítse az ügyfelét, hogy másként lássa a világát, annak hatására pedig másképp cselekedjen. Új nézőpontokat mutat, olykor tükröt tart, felteszi azokat a néha kínos kérdéseket is, ami az ügyfélért van, mert más nem meri, nem akarja feltenni, mégis ez szükséges ahhoz, hogy valami változzon, valami elinduljon. Együtt gondolkodik az ügyféllel és nem a saját tapasztalatait erőlteti rá, nem látja el hasznosnak vélt tanácsokkal.

Segíti az ügyfelet a saját belső korlátai ledöntésében, a rengeteg negatív monológ átalakításában a személyiség megváltoztatása nélkül. A kliens mozgásterét, magatartásmintáit, viselkedésének tárházát gazdagítja, a probléma helyett a megoldási lehetőségeket keresik és fejlesztik az alkalmazkodóképességet, a hozzáállás megváltoztatását.

Az ügyfél megnyílik, bizalmába fogadja a coachot és a közös munka hatékonyságának érdekében elmondja a legnagyobb félelmeit, beszél az álmairól, terveiről.  Olyan minőségben, ahogy eddig lehet nem tette senkivel.

Miért is fontos ez?

Mert megmutatja milyen légkör, milyen viszony jellemzi a coach és a kliens kapcsolatát. A coach, mint egy független külső szemlélő támogatja az ügyfeleit. Nem mentorként van jelen, mert a mentor szakmai tudását adja át, hasznos tanácsokkal látja el a mentoráltat, akitől az adott területen feljebb áll. A coach és az ügyfele mellérendelt viszonyban vannak. A coachnak egy jó eszköze van arra, hogy segítse a klienst, de nincs nála a bölcsek köve. Hisz abban és tudja, hogy mindenki saját életnek a legjobb mestere.

Gyakran hallom, hogy vezetőként is motiválni kell a kollégákat, foglalkozni velük, vagyis azt csinálom, mint te, coacholom őket. Pillanatok alatt elértéktelenítik a coachok munkáját és egy kalap alá veszik őket. Sok vezető elvégzi a coach képzést, megszerzi a szükséges eszközöket, tudást, mert látja ezeknek az előnyét, a hasznát a munkája során, hogy még jobb vezető legyen, de nem akar coachként dolgozni. Coaching szemléletű vezető, de ő nem coach. Ő coaching szemlélettel vezeti a csapatot, nagyobb önismerettel rendelkezik, ami segíti őt mások jobb megértésében, megoldás orientáltan áll a feladatokhoz, asszertívan kommunikál, empatikusabb és sorolhatnám. A személyes meglátásom szerint ő saját embereinek nem lehet a személyes coacha. Nem tud a két szerepben hitelesen helytállni.

Mi történik, ha a munkahelyemen azt érzem, hogy valami nem oké. Tudom, hogy a főnököm coach és elmegyek hozzá. Meg tudok neki őszintén nyílni? El merem mondani, hogy esetleg vele van problémám, ki merem előtte mondani, hogy önbizalom hiányom van? Ezekről beszélünk délután 15 óra és 16 óra között majd kibújva a szerepünkből visszaállunk a főnök beosztott eredeti felállásban. Vajon tudunk úgy egymásra nézni,mint előtte? Ha a coaching ülés alatt őszintén elmondtam neki a félelmeim, másnap az értekezleten ezt félre tudjuk tenni?Magabiztosan be kellene mennem hozzá, hogy fizetésemelést kérjek, de ezt mennyire fogom tudni úgy megugrani, hogy pont neki mondtam el, hogy önbizalomhiánnyal küszködök, még az ügyfeleket sem merem felhívni telefonon.

Egymásnak ellentmondó helyzetek.

Saját nézőpontom és meglátásom szerint a vezető nem lehet, nem tud a kollégái coacha lenni, ha a coaching alatt azt értjük, amit fentebb leírtam, amit én coaching alatt értek. Vagy vezető vagy coach.

Coach szemléletű vezető lehet, de ő akkor, abban a közegben  nem coach. Azért mert befestem hajam, még nem vagyok fodrász. Azért mert tudok vezetni és hasznos tanácsokkal látom el a potenciális vagy már gyakorló sofőröket, még nem vagyok oktató.Azért mert jó képeket készítettem a családi rendezvényen, még nem mondom, hogy fotós vagyok.

Vezetőként, ha motiválni kell a csapatot, a kollégákat, akkor még nem coacholod őket. 

Ha kíváncsi vagy, nálam mit jelent a coaching és hogy működik, keress bizalommal!

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest