Az önismeret nem szezonális

2020. dec. 1.Egyéb0 hozzászólás

Az önismeret nem szezonális és nem statikus. Az önismeret egy folyamat. Nem tudjuk azt mondani, hogy holnapra kész vagyok vele vagy az év végére.  Az önismeret lehet egy kalandos út, egy felfedezés. Figyelni önmagunkat, egy- egy eseményre adott reakciónkat, bizonyos pillanatokat hogyan élünk meg, ki milyen hatással van ránk, mikor vagy mitől/kitől érezzük magunkat feldobva, vagy pont hogy szorongunk. Bizonyos esemény milyen hatással volt ránk és mire tanított vagy mit erősített meg bennünk. Ezeket figyelve tudjuk meg, mi az, amin változtatni szeretnénk, miből szeretnénk még több tapasztalást. Az önmagunkra vonatkozó felismeréseket nem kaphatjuk készen senkitől.

Személy szerint én a folyamatos „munkában”, a befektetett energiában és abban hiszek, hogy ha odafigyelünk tudni fogjuk mikor érdemes a „kocsit” elindítani, mikor érdemes a gázpedálra lépni, mikor érdemes a féket nyomni, de tudni kell a “kocsit” leállítani.  

Devora Zack  szerint „az önismeret természetes módon vezet el mások különbözőségének jobb megértéséhez és elfogadásához.” Vagyis az önismeretünk segít a társas kapcsolataink alakításában is.

Valahogy azt tapasztalom, hogy mindig egy adott eseményre akarunk jól lenni, egy kihívásra akarunk jól reagálni, hirtelen, gyorsan. Szezonálisan akarjuk összekapni magunkat. Karácsonyra szálljon meg a béke és a nyugalom, a nyaralás alatt legyünk felhőtlenül boldogok (arra az egy vagy két hétre-bár alapvetően azt sem tudjuk mi tesz boldoggá a hétköznapokban). Az állásinterjún legyünk magabiztosak, vagy merjük beadni a felmondásunkat. Sok olyan esemény van, amihez tudunk dátumot kötni, vagy nagyjából megtervezni mikor lesz esedékes, de az életnek hatalmas humorérzéke van, mert a legtöbb esemény, lehetőség váratlanul érkezik és utólag szeretünk a fejünkhöz kapni, lehetett volna ezt másképp is.

Ha valamibe folyamatosan teszel energiát, ha valamire szánsz akár apró pici időt és rutinoddá válik, azon kapod magad, hogy a legtöbb dolgod működik, mert te magad jól működsz. A karácsonyi nyugalmad észrevétlenül meglesz, ha egész évben keresed arra a „hogyanokat”, hogy tudsz a mindennapokban kiegyensúlyozottan élni.

Az állásinterjún meglesz a magabiztosságod, ha naponta dolgozol az önbizalmadon és észreveszed a saját értékességedet.

A nyaralást élvezni fogod, ha tudod kivel érzed jól magad, így el tudod dönteni kivel töltsd az időd és ha tudod, hogy mi tölt fel igazán és mit szeretnél, ennek tudatában szervezheted a nyarat.

Ne az adott esemény, élethelyzet előtt pár héttel, nappal akarj instant módon összhangba kerülni magaddal és azonnali eredményeket, sikereket várni. Bár ez még mindig jobb, mintha nem teszel semmit.

Folyamatosan fektess magadba, hiszen minden élethelyzet, esemény, kapcsolat új felismerést adhat önmagadhoz, önmagadról és érdemes mindig újragondolni magad, hiszen folyamatosan más és más szerepekbe kerülhetsz, ami más magatartást, hozzáállást, nézőpontokat, felelősséget kíván meg.

Az önismeret nem szezonális, nem mondja meg melyik hónapban vagy az év melyik napján van itt az ideje. Az önismeret négyévszakos „műfaj” és 365 napra szól szökőévtől függően.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest