A játék mögött: a sportoló a saját történetével

2021. nov. 21.Coaching0 hozzászólás

A sport és akik mögötte vannak.

Nézzük a mérkőzést, a játékot. Minősítünk. Jók vagy rosszak. Ma megy nekik vagy épp nem. Figyeljük, ki hogy játszik, mennyire technikás vagy szétesett.

Engem mégis az érdekel, amit szabad szemmel nem látunk. Ami a játék mögött van, vagyis aki a játék mögött van, akik a játék mögött vannak.  Az egyén, az ember.  Ami velük történik. Akkor, ott, előtte és utána. Mi zajlik bennük. Mi zajlik köztük.  Ami köztük van, azt egyéni szinten, hogy látják, hogyan élik meg.

Megérteni a sportot űző embert, az érzésekkel, élményekkel, tapasztalatokkal, megélésekkel. Nem megítélni és nem minősíteni. 

A sportolónak a sport a „munkája”.  A csapattagok a „kollégák”, az edzők a vezetők és a stáb többi tagja jelenti összességében a munkahelyet. Nagyon nem mindegy, milyen közegbe jár, milyen közegben készül, edz nap, mint nap.

  • Mennyire tud/ tudott beilleszkedni a csapatba?
  • Milyen a kapcsolata a „kollégákkal”, a stáb tagjaival?
  • Mennyire találta meg a helyét az adott környezetben, városban?
  • Hogy kezeli a változást, mely a csapatváltással együtt jár?
  • Mindezek mennyire hatnak ki a játékára?

Mit tud tenni ezek megfelelő kezelése érdekében? Lehetőségként szóba jöhet a sport coaching is.

Érdemes egy sportolónak a tudatosságot holisztikusan is bevinni az életébe. Érdemes a „környezetét rendbe tenni”, törekedni arra, hogy a „munkahely jó legyen”: hogy a játékból ki tudja hozni a maximumot.

Ha a helyén van egy adott közösségen belül, ha jól érzi magát, akkor tud leginkább a munkára is teljes bedobással koncentrálni.

Ne azon menjen el egy mérkőzés, hogy nem mer palánkra dobni, nem meri mutatni magát, önbizalomhiánnyal, negatív belső monológgal lép a pályára, mert nem jó a kapcsolata az edzővel, elcsúszik a kommunikációja ami félreértések sorozatához vezet(het), a pályán kívül nem találja a helyét a csapatban, belső bizonytalanságai vannak, melyek mögött  számtalan tényező állhat.  

Mi a fő cél?

Ezeket a tényezőket megérteni, helyén kezelni, elfogadni, megoldani, tudatosan akcióban lenni ezek rendezése érdekében. Ránézni, ő maga mit tehet a változás érdekében, hogy egyén szinten „rendbe” legyen,  hozzájárulva ezáltal egy sokkal jobb csapatdinamikához is.

Egy igazán hatékony sportoló nem csak mozgása, az érzései felett is képes uralkodni és a leginkább úgy kerülhet helyzeti előnybe, ha a képes a gondolatait irányítani.

Coachként amiben segíthetek: figyelni, megérteni és támogatni, együtt gondolkodni, nézőpontot váltani, eszközöket átadni, hogy a számára legjobb módokat megtalálja a kihívást jelentő helyzetek megoldásához, kezeléséhez. Megláttatni azt, amit ő maga egyedül esetleg nem vesz észre vagy hosszabb időt venne igénybe, mintha külső segítséget kérne.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest