A legnagyobb ajándék, ha te jól vagy

2021. dec. 23.Egyéb0 hozzászólás

A legnagyobb ajándék magadnak és másnak, ha TE jól vagy.

Kapott minták, szülői és a minket körülvevő felnőttek irányelvei, utasításai alapján kezdjük megismerni a világot. Így gyakran az ő szavaik csengenek vissza a mindennapokban, ezeket gondoljuk kőbe vésett és megvétózhatatlan szabályoknak, magatartásmintáknak. Gyerekként sokszor hallottuk: ne légy önző, gondolj a másikra is. Magunkkal visszük és szinte minden szituációban ezt a nézőpontot helyezzük előtérbe. Akkor ott abban az adott esetben ez a kijelentés lehet megállta a helyét, azonban később ráhúzzuk a legtöbb élethelyzetünkre, sőt az egész életünk meghatározó kulcsmondata lesz. Kizárva és megfeledkezve a saját igényeinkről, a saját életünkről. Mindenki mást magunk elé helyezünk. Mindig azt figyeljük, vajon a másiknak mi a jó, hogy tehetem őt boldoggá. Én magam egyébként az vagyok?

Veit Lindau Fogadj örök hűséget magadnak című könyvében írt egy kulcsmondatot: „Örök hűséget fogadni magadnak….nagyszerű ajándék minden embernek, akivel dolgod van, mert felszabadítod azon felelősség alól, hogy boldoggá kelljen tenniük téged.”

Ha te jól vagy, ha te ismered saját magad, tudod azt, hogy ki vagy mi segít mikor szükséged van rá, tudod azt, hogy ki vagy mi tölt fel igazán, ismered a megküzdési stratégiád, akkor felelősséget vállalsz saját magadért.

Ha elégedett, nyugodt, kiegyensúlyozott vagy, képes vagy ezt tovább adni a környezetednek. Stresszes, feszült, enervált állapotban, hogy szeretnél örömöt, nyugalmat adni a másiknak?! Üres pohárból nem tudsz tölteni, abból lehet adni, ami megvan benned. Hogy szeretnél másokat boldoggá tenni, ha te magad sem vagy az?

Coaching üléseken gyakran jön a kérdés, oké értem, de ettől nem leszek önző?

Tapasztalat és megfigyelés is mondatja velem, ha az egyén jól működik egyén szintjén, sokkal jobban tud társas kapcsolatokban is kapcsolódni, a csoportdinamika szempontjából nagyobb hozzájárulás a közösséghez.

Fontos észrevennünk és tudatosítani analógia alapján. A repülőn ha baj történik és az oxigénmaszk használata szükséges, mindenki feladata először, hogy saját magára tegye fel azt. Utána tud  a mellette ülőn segíteni. Hiába teszi fel először a másikra, ha rajta nincs, magára hagyja.

Pál Ferenc Ami igazán számít c. könyvében fogalmazta meg, hogy „a jól kidolgozott és megvalósított ÉN hatékonyabban lehet mások javára.”

Jöhetnek az egyéb közhelyek is, aki békében van magával másokat is békén hagy. Az élni és élni hagyni elve így működhet.

Szerintem a legnagyobb ajándék magadnak, ha te jól vagy és így leszel a legnagyobb ajándék mások számára is.

Mit érnek valójában a fogyasztói társadalomnak kínált tárgyi eszközök, ha nem tudsz jelen lenni? Ha frusztráció, stressz miatt szétidegeled magad és a környezeted? Ha túlhajszoltság miatt ingerült vagy mindenkivel és megromlanak a társas kapcsolataid?

Magadba fektess, ismered meg önmagad. Érdemes ezen napi szinten dolgozni. Nem a legkönnyebb feladat és folyamat, néha mintha egy hullámvasúton ülne az ember, de hosszú távon mindenképp megéri. Egy coaching folyamat elindíthat ezen az úton. Nézőpontváltással, magatartásminták szélesítésével, kérdésekkel magunkhoz magunkról, önreflexióval, tudatossággal.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest