Mit tehetünk a konfliktusokkal teli kapcsolataink átfordítása érdekében?

2022. jan. 7.Egyéb0 hozzászólás

Egyszerű és könnyed megoldás lenne, ha patikákban, webshopon varázsport értékesítenének erre. Csak behintenénk az adott személyt és kérnénk a számunkra kellemetlen tulajdonságai, szokásai, viselkedésmintái eltüntetését vagy megváltoztatását és máris tökéletes társas kapcsolataink lennének. Vagy mégsem? Hisz őszintén kíváncsi lennék, ha mindenkit a saját elképzelésünkre formálnánk, mennyire lennénk elégedettek mi magunk is velük?

Mivel ezt a varázsport még nem találták fel, így elárulok pár apró “titkot”.  Folyamatosan azzal vagyunk elfoglalva, kivel mi a hiba, panaszáradatokkal halmozzuk el környezetünket egy-egy minket körülvevő személy kapcsán. Lehet ő a párunk, anyósunk, munkatársunk, főnökünk, edzőnk, csapattársunk…meg szeretnénk szerelni, mintha az elromlott mosógépünkről lenne szó. Álszent lennék, ha nem vállalnám, hogy én is beletartozok ebbe a körbe. Azt azonban megtanultam, hogy a panaszt követő kérdésem mindig az: mit tudok én ez ellen tenni? Mire van ráhatásom? 

Mit tegyünk akkor, ha embertársainkat szeretnénk megszerelni?

Van egy rossz hírem: az nem fog menni.

Van egy jó hírem!

Te lehetsz a kulcsa a megoldásnak.  Jó, mert te önmagadnak mindig ott vagy, így nem kell soha senkire várnod. Azonban ez egy jó nagy kihívás. Nem instant folyamat, időt, energiát, tudatosságot, elfogadást, önismeretet, önreflexiót igényel. Csak pár „kellék” a teljesség igénye nélkül.

Ahogy Te változol, annak hatására változhat a másik. Hatással lehetsz a másikra, követendő példa lehetsz számára.

Mit tehetsz még?  További  5 tipp.

  1. Saját kommunikációdra figyelsz. Kötelező olvasmányként én személy szerint bevezetném DR. MARSHALL B. ROSENBERG: A SZAVAK ABLAKOK VAGY FALAK c. könyvét az erőszakmentes kommunikációról. Nem csak az olvasását tenném kötelezővé, hanem az alkalmazását is.
  2. Törekszel arra, hogy megértsd, mi áll a másik viselkedésének hátterében. Vajon mi lehet az ő története, milyen lehet a múltja, mit hoz magával, ami a reakcióit kiváltja. Empátia, odafigyelés, nyitottság, kíváncsiság segítségével.
  3. Figyeled őt, a magatartásmintáit veled és másokkal is. Ebből megláthatod, hogy csak veled viselkedik úgy ahogy, vagy mindenki mással.
  4. Felteszed a kérdést: valójában kiről szól ez a helyzet? Az esetek többségében észrevehetjük, hogy a másik félről szól és nem rólunk.
  5. Megfigyeled, hogy a másik viselkedése milyen érzést hoz fel benned. Neked azzal van dolgod.

+ 1 : a ráadás: külső segítséget kérsz. Aki megláttatja veled az összefüggéseket, aki vezet a saját önismereti utadon. Coachként segítek, hogy új és más nézőpontból ráláss élethelyzetekre, kapcsolatokra, önmagadra. Fő célom, hogy a saját erődbe, tudatosságodba állítsalak bele. Keress bátran.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest