Milyen a jó vezető?

2022. jún. 15.Egyéb0 hozzászólás

Sokszor, sokan mondják: a fejétől bűzlik a hal. Mi történik akkor, ha te vagy a fej?

Cégvezetőként, csoportvezetőként, csapatvezetőként rá szoktam nézni arra hol is vagyok én egy szervezeten, egy csapaton belül? Mi az én szerepem?

Maga a szembenézés igényli sokszor a legnagyobb bátorságot. Számomra az egyik legnagyobb érték mikor valaki látja a saját szerepét, a saját felelősségét adott helyzetekben, életterületen és mer sebezhetővé válni.

Vezetőként miért van ennek nagy szerepe? Vállaltál egy vezető pozíciót, ami azzal jár, hogy téged követnek, rád/ téged figyelnek, tőled várnak kereteket és azok betartatását, instruciókat . Egy kiemeltebb „helyen vagy”.  Hogyan élsz ezzel a szerepeddel? Mennyire szoktál ránézni arra, hogy vajon tényleg a fejétől bűzlik a hal? Vagyis, mi az ami rajtad, mint vezetőn múlik?

Kezdjük pár bevezető kérdéssel:

 1. Mit jelent számodra, ha valaki jó vezető? Milyen ő? Hogy viselkedik? (ezekből mennyi igaz rád?-mit tudsz tenni azért, hogy ez változzon?)
 2. Milyen értékek fontosak a számodra? Milyen vezető szeretnél lenni?
 3. Ha önmagaddal találkoznál, mennyire szeretnél vele együtt dolgozni? Szívesen lennél saját magad főnöke?(mindennel együtt)
 4. Mit váltasz ki másokból? Mennyire vagy megközelíthető?
 5. Milyen légkört hagysz magad után?
 6. Milyen szereped van abban, ha a dolgok nem haladnak? Milyen szereped van, amikor haladnak?
 7. Mennyire kommunikálsz tisztán és egyértelműen? (ez kiderül abból is, hogy végzik el, vagy épp nem végzik el a feladatot-pl: lehet nem értik és nem mernek kérdezni)
 8. Hogy kezeled a stresszt?
 9. Hogy állsz ki a csapatodért vagy az egyes kollégákért?
 10. Mi a te célod vezetőként?
 11. Mit szeretnél elérni a cégeddel, csapatoddal? Ehhez mit érdemes megtartani és tovább működtetni és min érdemes változni?
 12. Mi az ami rajtad múlik?

Egyik kedvenc kérdésem, nézőpontom: Hogy szeretnél visszaemlékezni magadra, erre az időszakra? Mit mesélnél róla szívesen? Ennek érdekében mit tudsz már ma megtenni?

Kérdések, melyekre nincs egységes, jól bevált recept. Egyéni válaszok vannak, saját megélésekkel és élettörténetekkel. Kérdések, melyeket lehet soha nem tettünk fel magunknak. Pedig a válaszokat csak mi tudjuk.

Egy mondat, amit érdemes lehet magaddal vinni: „Ha egy király jól akar uralkodni a birodalma felett, akkor először is tanulja meg, hogyan uralkodjon önmaga felett.” (A vezető útja c. könyv)

Ehhez az önreflexió, önismeret elengedhetetlen. Egy coaching folyamat ebben segíthet. Keress bizalommal.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest