Az önbizalom cselekvésben nyilvánul meg

2023. febr. 26.Coaching0 hozzászólás

Egyre több helyről lehet hallani a hálanapló írásának áldásos hatását, én magam is nagyon támogatom, sőt folyamatos gyakorlója is vagyok ennek.  Segít, hogy az a bizonyos pohár mindig félig tele legyen és hiánymotivált állapotból képessé tesz arra, hogy növekedésmotivált szemléletet alkalmazzunk.

A hálanaplóval tudatosan észrevehetjük azokat a kapcsolatokat, eseményeket, dolgokat, helyzeteket, amelyekért hálásak lehetünk, így az optimizmus, az elégedettség egyszer csak megjelenik és beépül a világunkba. Fontos tudni, hogy senki nem születik pesszimistának sem, csupán azzá válik. Egyéni döntés, ki mit választ, mit vesz észre a világból és az hogyan alakítja a dolgokhoz való hozzáállását, ami egyenes kihat a mindennapok milyenségének, minőségének megéléséhez.

Coaching üléseken sok ügyfelem már magától mondja, mennyire tudatos, hisz minden nap írj a hála füzetet. Valami mégis hiányzik az egyenletből… A saját értékességét, képességeit nem veszi észre, vagy épp elbagatellizálja,nem tudatosítja, emiatt az önbizalomhiány fel-fel üti a fejét. Vagyis foglalkozzunk az önbizalom erősítéssel.

Érdemes itt két fogalom közötti különbséget tisztázni, ami segít megérteni, miért nem elég az önbizalomhoz, ha „csak” hálanaplót írunk.

A hálanapló az optimizmust, az elégedettségérzést támogatja. Az optimizmus pedig egy viszonyulás, amellyel a rajtunk kívül álló világot szemléljük. Ez általában nem a saját belső értékeinkre, tulajdonságinkra vonatkozó elismerés. Hisz nem a tehetségünk vagy belső értékeink miatt vagyunk optimisták, hanem mert kedvező színben látjuk a világot.

Az optimizmus egyik fokmérője a hála és az optimizmus nem kíván cselekvést. Tehát attól, mert valaki optimista és hálás még nem jelenti azt, hogy önbizalma is van, emiatt sokszor megmarad a tétlenségben, a „nemcselekvésben”. Az alacsony önbizalom következménye a passzivitás.

Az önbizalom cselekvést kíván, és cselekvésben nyilvánul meg.

Az önbizalom akkor keletkezik, ha a hitet, a gondolatot, hogy valamire képesek vagyunk a valóságban véghezvitt tett is igazolja, vagy ha épp azt gondoljuk, hogy valamire nem vagyunk képesek ezt mégis cselekvéssel felülírjuk. Az önbizalom a cselekvésben nyilvánul meg.

Ami érdemes figyelni, hogy az a tudás, tapasztalat, amelyből önbizalmat merítünk, arra motiváljon, hogy más dolgokat is kipróbáljunk. Vagyis tudatosan észrevegyük és elismerjük a már elért eredményeket, megvalósított dolgokat és ezekből építkezve merítsünk önbizalmat, motivációt újabb dolgokra, lehetőségekre.

A hálanapló támogatja az optimizmust, a cselekvés erősíti az önbizalmat, a kettő együtt pedig ütős páros lehet.  Ennek az elérésben is támogathat téged egy coaching folyamat. Érdemes magadba fektetni, ez az egyik legjobb hosszú távú befektetés. Hisz a legnagyobb tőkénk, vagyonunk mi magunk vagyunk.

Hasznosnak találtad a blogbejegyzést? Köszönöm, ha megosztod.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest