Mikor és miért érdemes önismerettel foglalkozni?

2023. ápr. 21.Egyéb0 hozzászólás

Ha egyszerű választ szeretnénk arra, hogy mikor érdemes önismerettel foglalkozni akkor az lenne részemről, hogy mihamarabb és ma.

Miért érdemes önismerettel foglalkozni egyszerű lehet a válasz: magunk miatt.

Sajnos nagyobb krízis helyzetek esetén hirtelen a fejünkhöz kapunk és kétségbeesetten keressük a lehetőségeket, ki vagy mi tud megmenteni minket. Bár ekkor már olyan lelkiállapotban vagyunk, annyira elkeseredettek, hogy nem is vagyunk képesek tisztán gondolkozni. Írhatnám, hogy én különb vagyok, de nem. Akkor kezdtem el én is önismerettel tudatosan foglalkozni és a robotpilóta üzemmódot felváltotta valami más, mikor már az elégedetlenség, a kilátástalanság legalján voltam. És ezt be is mertem magamnak vallani. Mai fejemmel már másképp működöm. Tudatosan figyelem magam, a reakcióm, a működési módom és mikor mire van szükségem.  Elengedhetetlen az önismeret és az önreflexió szerintem mind a magánélet, mind a munka, mind a sport világában.

Coachként coaching folyamat alatt nem szoktam tanácsot adni, de amit most mégis jó szívvel tanácsolok: kezdjünk el mihamarabb önismerettel tudatosan foglalkozni. Így is vannak és lesznek is nehezebb időszakok, életszakaszok, események. Viszont hatalmas helyzeti előnyben vagyunk és nagyon tudjuk önmagunkat azzal támogatni, ha tudatosabbak vagyunk: önismeretben, kommunikációban, helyzetmegértésben, önreflexióban. Így ahelyett, hogy kétségbeesett, kilátástalan állapotban akarjuk megerőszakolni magunkat és hirtelen jól lenni, lehet könnyedebben kezeljük ezeket a helyzeteket, vagy bele sem kerülünk, ha már vannak eszközeink, melyeket tudunk használni. Legyen az bárki, vagy bármi amiben te “hiszel”.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest