Coaching folyamat ereje a szimpla beszélgetéssel szembe

2023. máj. 19.Egyéb0 hozzászólás

Folyamatosan interakcióban vagyunk egymással. Ventilálunk, beszélgetünk, kommunikálunk a minket foglalkoztató dolgokról. Személy szerint tapasztalom és abban hiszek, ha nyitottak vagyunk rengeteget tanulhatunk egymástól, a környezetünktől, a minket körülvevő világból. Ha és amennyiben ott van bennünk a kíváncsiság és a tanulás iránti vágy, akarás minden pillanatnak megadva ezt a lehetőséget.

Egy-egy baráti beszélgetésnek is hatalmas ereje van, vagy lehet. Ha benne tudunk lenni, úgy igazán. Mivel ott nincs meg a „hivatalos” keret, így az abban elhangzottakat gyakran nem ízlelgetjük, nem visszük magunkkal vagy nem vesszük „komolyan”. Így van ez akár akkor is, ha például lakberendező ismerős, rokon tanácsol valamit. Szinte elmegy a fülünk mellett. Bezzeg, amikor eldöntjük, hogy beleállunk egy felújítási folyamatba és szakember segítségét kérjük, amiért fizetünk, amikor időpontot egyeztetünk, amikor a lakberendező mondja, hogy mit javasol, azt könnyebben befogadjuk, komolyabban vesszük talán jobban jelen is vagyunk akkor, ott. Ami ingyen van, vagy amit ismerős ad, az sokszor nem kell vagy nem annyira, vagy nincs akkora értéke, nem vesszük komolyan. Tisztelet a kivételnek.

Pont így van ez egy „sima” beszélgetés kontra coaching folyamattal. Mit jelent szerintem, ha már beleállsz egy coaching folyamatba?

  1. Tényleg foglalkozni akarsz az elakadásoddal, az önismereteddel, tudatossággal, magaddal.
  2. Ha nem látogató típus vagy, akkor azt is jelenti, hogy teszel magadért. Fontos neked az adott téma.
  3. Hajlandó vagy a változásra.
  4. Időt, energiát és pénzt teszel bele. Értéket adsz ezzel is neki.
  5. Odafigyelsz, tanulsz, jelen vagy hisz rólad szól teljesen.
  6. Komolyan veszed.

Persze ezeknek is vannak fokozatai, ki mennyire áll bele a folyamatba.

Mitől más egy coaching folyamat egy szimpla beszélgetéstől?

A minősége miatt, az elköteleződés miatt, mert te másképpen vagy benne. Komolyabban veszed magad, hisz azért keresel fel szakembert, mert foglalkozol a témával, magaddal.

Hogy mitől másabb, mint egy baráti beszélgetés? Keresd az erről szóló korábbi blog bejegyzésem, amit az Igazi, jó barátok mellett miben segíthet egy coach? címen találsz meg.

A coaching ereje sok más fontos elem mellett abban is rejlik, hogy tudatosan szeretnél beszélni az elakadásaidról, a fejlődési lehetőségekről, a megoldásokról, önismeretről, magadról a coaching eszköztárát és kereteit használva.

Jó szívvel bíztatok mindenkit arra, hogy kíváncsisággal, nyitottsággal álljon minden és mindenki felé hisz az egyszerű dolgokból és egy szimplának tűnő beszélgetésből is rengeteget tanulhatunk, melynek az értéke felbecsülhetetlen. Érdemes ezeket is észrevenni és értékelni.

Ha közben pedig úgy érzed, eljött az ideje egy coaching folyamatnak, keress bátran.

Rita

Ez a weboldal cookie-kat használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk Önnek. A cookie-adatok a böngészőben tárolódnak, és olyan funkciókat látnak el, amelyek segítenek nekünk annak megismerésében, hogy melyek a webhelyünk látogatóink számára leghasznosabb részei.

Pin It on Pinterest